Jdi na obsah Jdi na menu

"Neházejte perly sviním"

5. 12. 2014

Moc se mi líbí biblický výrok "Neházejte perly sviním" .

Samozřejmě, ve svém kontextu je použit úplně k něčemu jinému, ale já jsem jeho účinky již mnohokrát poznala na vlastní kůži.

Kolikrát se mi ( A kolikrát vám? ) stalo, že jsem objevila, zažila či věděla něco fantastického, jedinečného, neopakovatelného, či jen prostě něco, co by si nikdo z okolí neměl nechat ujít.

A kolikrát se mi ( vám ) stalo, že jste - po nadšeném vyslovení nabídky vaším blízkým - třeba i rodině - byli zcela tvrdě odmítnuti, dokonce i zhozeni, vysmáli se vám do očí, nebo jen byla vaše nabídka povýšeně přehlídnuta...

A kolikrát jste z těchto zážitků vyšli "jako vítězové"? Tím nemám na mysli, že byste nakonec oslovenou osobu umlátili argumenty a ona náhle fanaticky váš názor převzala jako svůj? Mám tím spíše na mysli to, že jste se pokorně, ale s hlavou vztyčenou stáhli z "bitevního pole" a svou nabídku si nechali pro sebe.

Vzhledem k tomu, že jsem člověk nesmírně citlivý a přitom hodně nadšený, celý život jsem dostávala obrovské políčky stran různých "skvělých nabídek" . Ano, prožila jsem, koupila nebo se setkala s něčím, o čem jsem BYLA PŘESVĚDČENA, že to je to NEJLEPŠÍ v dané oblasti. Šla jsem s nejlepším přesvědčením za těmi, které mám ve svém životě nejraději, a v lepším případě byla odmítnuta, v horším seřvána, proč obtěžuju, nebo povýšeně přehlídnuta. Vždy jsem se cítila nesmírně ponížena, smutná a zklamaná....

Až do jednoho dne, kdy jsem pochopila, že tento citát z Bible není určen jen ke konkrétní situaci, ve které byl použit, ale že ho můžu uvést do praxe ve svém každodenním životě.

 

Výsledek celého tohoto poznání byl, že opravdu - nemá smysl "házet perly sviním" . Nemá smysl vnucovat někomu něco, o co nemá zájem. I když třeba víte, že lepší věc nemůže dostat/udělat. Vy ztratíte svůj čas, ten, komu vnucujete také ztratí čas, oba budete nespokojeni, a v nejhorším případě ztratíte kamaráda ( to už se mi jednou také stalo ) . A nejhorší na tom všem je, že se budete cítit neskutečně ublíženě. A zbytečně.

Každý má přece právo na svůj názor a na svůj život se svým "poznáním pravdy". Ať už je sebelepší nebo sebehorší.

Díky za to, že někteří, kteří nabízejí své služby, už toto také pochopili, takže se nesnaží po setkání s vámi vyloudit přes váš odpor všechny vaše kontakty a obtěžovat ty, kteří o to nestojí.

A tak mám v dnešní době, kdy prožívám spostu fantastických zážitků díky tomu, že ráda zkouším nové věci a ráda si rozšiřuju obzor poznatky, široký arsenál nabídek, které bych mohla poskytnout komukoli, kdo si o ně zažádá. Ale již ponaučena - nevnucuji to "nejlepší" těm, kteří o to nemají zájem. Někdy naopak jen řeknu, co "mám", a zbytek si nechám pro sebe, aby osoba, která zájem má, sama projevila chuť.

Nechci přece házet perly sviním, abych pak následně byla "ukamenována"...

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář