Šitaké - houbové rizoto
houby šitaké 200g - na rozpálený olej ( může být i olivový )
kmín, česnek, sůl, majoránka
paprika žlutá, oranžová - proužky
česnekové tofu - na kostičky
mrkev - kolečka
zelí čerstvé nakrájené na širší proužky
cibule
kurkuma, chilli, koření na čínu, zeleninový bujon, trochu provensálského koření, červená paprika na doladění barvy
tříbarevná rýže ( Lagris - sypaná )
česnek
Všechny suroviny postupně přidávám v uvedeném pořadí na větší WOK pánev, většinu času dusím pod pokličkou. V případě potřeby podleju vodou.
Houby nechám samostatně dusit cca 15 minut, poté již přidávám jednotlivé suroviny vždy pouze s odstupem přípravy suroviny následující ( 1 - 5 minut ) . Po přidání rýže zaleju množstvím vody doporučeným pro přípravu daného množství rýže - v tomto případě jsem použila 1/2 krabičky - 250g, pokud je předchozí dušená směs hodně podlitá vodou, množství úměrně snížím! Na konci má vzniknout rizoto, ne polévka! ;-)
Vařím dalších cca 20 - 25 minut - do změknutí rýže - občas promíchám, jinak nechám přikryté pokličkou.
Na konec vaření přidám několik stroužků lisovaného česneku, v případě potřeby dosolím.
Na talíř servíruju s oblohou z rajčat a dozdobím nějakými zelenými lístky.