Plněné žampiony
6 velkých žampionů
1/4 - 1/2 pórku (zelená část)
vajíčko
černé olivy (10 - 15 ks)
1 pikantní klobása
plátky sýru a salámu (5-10 ks)
sůl, kmín, česnek, chilli
hladká mouka, vajíčka, strouhanka na trojobal
olej
Žampiony zbavím nožiček, které nakrájím na půlkolečka. Na pánvi podusím nakrájený pórek spolu s nožičkama, přidám kmín, česnek a sůl. Přesypu do misky, nechám vychladnout.
Přidám pokrájené olivy, klobásu, sýr a salám ( plátky nakrájím na čtverečky ) a rozmíchám spolu s vajíčkem. Dochutím solí, případně trochou chilli.
Žampiony zapráším moukou, naplním je připravenou směsí, dále je celé pomocí lžíce omočím ve vajíčku a obalím ve strouhance.
Peču hlavičkou dolů, tak aby směs nevypadla. Po cca 15-ti minutách otočím a dopeču z druhé strany.
Co s nevyužitým zbytkem? Smíchám zbylé vajíčko se zbytkem směsi, přidám trochu strouhanky a vytvořím placky, které upeču spolu se žampiony.
Skvělou přílohou jsou obyčejné vařené brambory, případně bramborová kaše.