Jdi na obsah Jdi na menu

Nadívaná cuketa

25. 9. 2011

střední cuketa

cibule

česnek

rajčata

párky

eidam

vajíčka

sůl (solčanka), drcený kmín, majoránka, bazalka, chilli, TEBI (sušené droždí)

olej (olivový)

kukuřičný škrob

 

Cuketu umyju, rozkrojím podélně napůl. Vyčistím od semínek. Dále pokračuju dvěma způsoby:

A: vydlabu celou cuketu a nechám pouze cca 0,5 cm silnou slupku

B: vydlabu cca polovinu dřeně a polovinu nechám vcelku. V tomto případě cuketu ještě lehce posolím.

Na dlabání používám lžíci a dřeň jakoby seškrabu tak, aby byla najemno nasekaná.

Dřeň vymačkám od přebytečné vody a dám ji do misky. Přidám najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek (cca 3 stroužky), 3 rajčata nakrájená na kostičky, 2 párky (na kolečka), nahrubo nastrouhaný sýr, 2 vajíčka, olej a koření dle chuti.

Nakonec směs jemně zapráším škrobem, tak aby nebyla uplně řídká.

Hotovou promíchanou směs naložím do vydlabaných "lodiček" a dám zapéct (cca 180 - 200°C), až je vše měkké a napovrchu mírná "kurečka".

Podávám s vařenými brambory:

A: servíruju pouze upečenou směs, slupku nechám jako odpad

B: cuketu rozkrájím na díly a jíme vše včetně slupky :-)

 

TEBI je sušené "inaktivované" droždí, používá se jako dochucovadlo do polévek, salátů, pomazánek nebo přímo na namazaný chleba. Má výbornou slano-nasládlou chuť a příjemnou vůni. Jsou to drobné šupinky s práškovou drtí. Dá se koupit buď obyčejné nebo s přídavkem sladu. Já preferuju to se sladem.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář