MOJE dýňová polévka
1/2 střední dýně - kostky
voda
1 cibule - proužky
1/4 celeru - kostky
2x kuřecí (zeleninový) bujón
bobkový list, celé nové koření a pepř
po rozmixování:
majoránka, bazalka, kmín drcený, chilli, kurkuma, sůl
olivový olej
zakysaná smetana
Dýni povařím ve vodě, přidám cibuli a celer, bujón a koření. Odstavím hrnec z plotny, vytáhnu koření a povařený celer (nechám pouze 1-2 kostečky).
Vše rozmixuji najemno, přidám zbytek koření, olej a smetanu.
Na talíři dozdobím kapkou zakysané smetany a zeleným lístkem (např. bazalka).
Speciální úpravou pak je - do talíře polévky kapnout 1-4 kapky čerstvé citronové šťávy. S chutí se dostanete na úplně jiný horizont! Fantastická obměna!:-)
PS: že vám některé suroviny nápadně připomínají oblíbenou českou omáčku? No, trochu máte i pravdu! Ale nebojte se - dýně místo mrkve, to se nezapře!:-)